Na tropie tarninowych smaków

W ramach projektu zostały przeprowadzone  zajęcia edukacyjne – kulinarne w ośmiu sołectwach na terenie gminy Tarnów Opolski. Uczestnicy zgłębiali wiedzę  o walorach użytkowych, leczniczych i kulinarnych tarniny, obszarach jej występowania w okolicy oraz sposobach i zasadach jej pozyskiwania i przygotowania do użytku kulinarnego. Wspierani fachową wiedzą specjalisty omawiali sposoby przygotowania przetworów z tarniny, łączyli je z innymi owocami. Wspólnie przygotowywano przetwory i półprodukty: przeciery do mięs, dżem, marmoladę, sok, nalewkę, konfiturę.  Po zapoznaniu się ze smakiem tarninowych przetworów, każda z grup ustaliła swój jadłospis. Z zapałem eksperymentowano tworząc codzienne menu, w którym tarninowe smaki były wszechobecne. Z najciekawszych  powstał zbiór przepisów kulinarnych na potrawy z użyciem tarniny

Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.

Działanie współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach osi IV LEANDER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 -2013 .

Tarninowe.jpeg

 

 

Data publikacji: 15-02-2018 09:25
Opublikował(a): Marcin Kazin
Wersja XML

Nasi partnerzy:

×

Wyszukaj w serwisie