Warsztaty kulinarne w GOK- Nam się to upiecze

Stowarzyszenie FLOS zaprasza mieszkańców gminy Tarnów Opolski na bezpłatne warsztaty pieczenia. W ich trakcie zostaną opracowane i wybrane do realizacji przepisy na słodkie i słone wypieki z wykorzystaniem darów natury – w tym naszej herbowej rośliny. Każda z grup wykorzysta trzy przepisy na słodkie i trzy na słone wypieki. Powstaną tarty, quiche, keksy strudle itp.

Międzypokoleniowe warsztaty odbędą się w Fili GOK w Kątach Opolskich, Kosorowicach, Raszowej . W każdej miejscowości przeprowadzone zostaną 3 spotkania (wrzesień - listopad) w 10 osobowych grupach.

Pierwsze spotkanie
Krótkie wprowadzenie uczestników w tematykę warsztatów: historyczne, kulturowe i przyrodnicze znaczenie tarniny. Walory lecznicze i smakowe owoców oraz ich wykorzystanie kulinarne. Wyszukiwanie przepisów na wypieki w dawnych książkach kucharskich, rodzinnych zapiskach, literaturze. Wybór i „łamanie” przepisów.

Drugie spotkanie
Słodkie ciasta, ciastka i ciasteczka. Obróbka owoców tarniny. Przeciery, powidła, dżemy, galaretka. Wybór 3 receptur, ich ostateczne opracowanie i wykorzystanie praktyczne. Wypiek wybranych ciast z użyciem tarninowych przetworów. Degustacja i notowanie przepisów.

Trzecie spotkanie
Słone wypieki. Omówienie pozyskanych przepisów i przygotowanie do realizacji 3 spośród nich. Przygotowanie wytrawnych wypieków z użyciem owocu tarniny i przetworów z niej wykonanych. Łączenie tarninowego przecieru z warzywami, mięsem, nabiałem. Wspólne smakowanie i zapisanie receptur.

Informacje w Filii GOK Kąty O0p., Kosorowice, Raszowa oraz w GOK w Tarnowie Opolskim tel. 774644781


Opublikował(a): Marcin Kazin
Wersja XML

Nasi partnerzy:

×

Wyszukaj w serwisie