W związku z tym, że zawartość azotanów na wodociągu publicznym Tarnów Opolski zbliżają się do wartości granicznych określonych w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody do spożycia przez ludzi informujemy za Państwowym Powiatowym Inspektorem Sanitarnym w Opolu:
1. PODWYŻSZONA ZAWARTOŚĆ AZOTANÓW W WODZIE MOŻE POWODOWAĆ METHEMOGLOBINEMIĘ (SINICĘ) co jest szczególnie niebezpieczne dla noworodków. W ZWIĄZKU Z POWYŻSZYM woda nie może być wykorzystywana do picia oraz do przygotowania pokarmów dla noworodków i niemowląt poniżej 6 miesiąca życia oraz kobiet w ciąży.
2. Zaleca się stosowanie w diecie dzieci do 3 roku życia produktów o niskiej zawartości azotanów szczególnie zawartych w warzywach i peklowanym mięsie.
3. W przypadku osób dorosłych woda nie stanowi potencjalnego zagrożenia zdrowotnego. Dla populacji wrażliwej na podwyższony poziom azotanów w wodzie, zaleca się stosowanie w diecie składników o właściwościach przeciwutleniających takich jak kwas askorbinowy, zielona herbata, kakao czy produktów z dużą zawartością witaminy C, F i A.
4. Nadmierne gotowanie wody nie jest zalecane, gdyż może powodować koncentrację azotanów. Zgodnie z wytycznymi wodę w tym przypadku należy podgrzewać tylko do momentu osiągnięcia temperatury wrzenia.
5. Zaleca się, aby przedsiębiorstwa produkujące żywność zaopatrywane w wodę z wodociągu publicznego Tarnów Opolski obniżyły i kontrolowały dawki soli w produkcji przetworów mięsnych.